Dom i Wnętrze

Nowa patelnia – jaka okaże się najlepsza?

154Views

Smażenie na starej, zniszczonej patelni może przysparzać wielu kłopotów oraz negatywnie wpływać na smak i jakość przyrządzanych dań. Jeśli przygotowywanie potraw przestało być dla Ciebie przyjemnością a zmywanie przypalonych resztek przysparza Cię o ból głowy, to znak, że pora zainwestować w nową patelnię! Jaka okaże się najlepsza? Sprawdź!

Patelnia z powłoką non-stick

Patelnie z wysokiej jakości powłoką, do której nie przywiera pokarm przypadną do gustu każdej osobie ceniącej w kuchni wygodę. Obecnie ogromnie dużą popularnością cieszą się patelnie wzbogacone nie teflonem, a ceramiką – substancją naturalnego pochodzenia. Aluminiowe patelnie z powłoką non-stick szybko się nagrzewają i długo utrzymują ciepło,  co pozwala na zredukowanie strat energetycznych. Co ważne, patelnia z warstwą ceramiczną jest obowiązkową pozycją na liście zakupów każdego, kto ceni niskotłuszczową, zdrową kuchnię. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta: do smażenia potraw na takiej patelni wystarczy zaledwie kilka kropel tłuszczu!

Patelnia stalowa

Zaawansowani szefowie kuchni z pewnością docenią potencjał tkwiący w patelniach zbudowanych w całości ze stali nierdzewnej. Patelnia będzie maksymalnie praktyczna, jeśli wybierzesz model oznaczony symbolem 18/10. Naczynia zbudowane z wysokogatunkowego metalu wyróżniają się wysoką odpornością na zarysowania, wysokie temperatury i ostre detergenty, dlatego mogą być bez obaw używane w zmywarce. Co więcej, tego typu patelnie możesz zapiekać w piekarniku, co znacznie zwiększa pole do kulinarnych popisów. Nowoczesne, idealnie wyważone patelnie ze stali znajdziesz w dobrych sklepach, między innymi na stronie gerlach.pl.