Ciekawe

Piwo bezalkoholowe – co to za trunek?

48Views

Piwo bezalkoholowe to rodzaj piwa, który posiada niską lub zerową zawartość alkoholu. Zgodnie z polskimi przepisami, aby piwo mogło być uznane za bezalkoholowe, musi posiadać od 0 do 0,5% alkoholu w całkowitej objętości.

Piwo bez alkoholu – jak to możliwe?

Piwa, które nie zawierają alkoholu, warzy się w taki sam sposób jak piwa tradycyjne. Różnica polega na tym, że w jednym, dokładnie określonym momencie, dochodzi do przerwania fermentacji. Dzięki temu alkohol nie zostaje utworzony. Dzięki temu piwo bez alkoholu posiada wszystkie pozostałe związki występujące w tradycyjnych, alkoholowych trunkach, a ich smak jest dosłownie identyczny

Dla kogo są piwa bezalkoholowe?

Piwo bezalkoholowe to swego rodzaju alternatywa dla osób, które z dowolnie wybranych przez siebie powodów nie chcą spożywać alkoholu. Dotyczy to w szczególności kierowców, osób prowadzących zdrowy tryb życia, kobiet karmiących i w ciąży oraz osób chorych. Piwo, które nie zawiera alkoholu, zawiera znacznie mniej kalorii aniżeli alkoholowe odpowiedniki. Wynika to z faktu, że pozostaje w nim cukier, który nie został przetworzony w alkohol. Niskokaloryczność wynika również z tego, że napoje piwne bez alkoholu są bardziej rozwodnione. Niektóre piwa bezalkoholowe przez specjalistów z branży określane są napojami izotonicznymi ze względu na to, że zawierają witaminy z grupy B, polifenole oraz mikroelementy.

Jak przebiega dealkoholizacja? Warto wiedzieć!

Dealkoholizacja to metoda, która została opatentowana i opisana w patencie US6689401B1. Proces rozpoczyna się w momencie, gdy zostaje przygotowany ekstrakt o zawartości około 14% słodu oraz zboża. Potem gotuje się te składniki do czasu uzyskania brzeczki. Potem do brzeczki dodaje się chmiel, zaś sama brzeczka ulega napowietrzeniu. Miesza się ją z zawiesiną drożdży – około 80-180 milionów komórek na 1 mililitr. Potem dochodzi do fermentacji w temperaturze około 3 stopni Celsjusza przez okres od 1 do 40 godzin. Kolejny etap dealkoholizacji to usunięcie z brzeczki drożdży. Napar, który powstał zostaje poddany filtracji oraz elektrolizie dzięki elektrodzie miedzianej. Ma to na celu usunięcie H2S. Na koniec stężenie alkoholu jest w naparze doprowadzane wodą gazowaną do wybranego poziomu, za napar poddawany jest starzeniu przez minimum 24 godziny.

Piwo bezalkoholowe kupisz w sklepie bezalkoholowe.com