Dom i Wnętrze

Jesienne smakołyki – skorzystaj z sezonowych specjałów!

119Views

Dla wielu z nas jesień oznacza koniec świeżych owoców, które tak chętnie podjadaliśmy latem. Warto jednak pamiętać, że i ta pora roku ma wiele kulinarnych zalet. To właśnie jesienią możemy sięgnąć po świeże grzyby, jak również po smakowite dynie. Jak wykorzystać je w kuchni?

Jesień w kuchni

Jesień to idealna pora na to, aby poświęcić nieco czasu na gotowanie. Jesienią pod dostatkiem mamy przede wszystkim późnych odmian pomidorów, ale też dynie. W lasach na grzybiarzy czekają grzyby: borowiki, prawdziwki, maślaki, rydze. Tak duża różnorodność produktów pozwala na tworzenie smacznych dań obiadowych, jak i przetworów, które możemy przechowywać w spiżarniach przez dłuższy czas. Przepis na zupę grzybową jest bez wątpienia jednym z najchętniej wykorzystywanych – zupa taka może być przygotowana zarówno z grzybów świeżych, jak i wcześniej ususzonych. Zupa grzybowa w zależności od upodobań może zostać zabielona śmietaną lub też nie. Wiele osób wykorzystuje również dynie – dynia doskonale sprawdza się jako składnik zupy-kremu. Taka zupa jest nie tylko pożywna, ale i zaskakuje smakiem. Znawcy dodają do gotowego kremu curry, imbiru oraz szczyptę chili, by potrawa ta faktycznie rozgrzewała w chłodniejsze, jesienne dni. Dynia może być te składnikiem doskonałego, rozgrzewającego curry!

Jak zamknąć smaki jesieni w słoikach?

Okazuje się, że wymienione wyżej produkty bez trudu możemy zabezpieczyć na zimę. Pomidory warto ugotować i blendować, by uzyskać domową passatę, odpowiednią do zup czy sosów. Zabezpieczone termicznie słoiki z sosem pomidorowym można przechowywać nawet rok! Dynię warto obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i zamrozić – najlepiej w torebkach foliowych. W ten sposób smaczną zupę dyniową ugotujemy również wtedy, kiedy minie sezon na to smakowite warzywo.

 

 

Meblościanka młodzieżowa Piękne kuchnie https://beesafe.pl/porady/prawo-jazdy-na-quada/