Ciekawe

Urządzenia do profesjonalnego mielenia mięsa na skalę przemysłową

1.18KViews

Mięso mielone jest bardzo popularnym artykułem spożywczym. Chętnie wykorzystywane jest w produkcji kiełbas, kotletów lub jako składnik sosów. Dużą wygodę zapewnia możliwość zakupu gotowych porcji mielonej wieprzowiny, drobiu albo wołowiny. Ponadto w wielu sklepach można wybrać określony płat mięsa, który następnie jest mielony na oczach klienta.

Profesjonalne urządzenia do mielenia mięsa

Obecnie wiele osób szuka sposobów na przygotowywanie prostych i szybkich posiłków. Większość konsumentów odchodzi od domowej produkcji mięsa mielonego, wybierając możliwość zakupu gotowych porcji lub rozdrobnienia surowca w sklepie. Jest to niezaprzeczalnie bardzo wygodne, a sam proces umożliwiają wilki do mięsa.

Wilki gastronomiczne są profesjonalnymi urządzeniami, które mielą mięso na dużą skalę. Maszyny różnią się wielkością oraz wydajnością. Do mniejszych lokali gastronomicznych, stołówek, restauracji, sklepów spożywczych lub supermarketów przeznaczone są wilki do mięsa o wydajności od 80 do 300, 320 kg/h. Natomiast przetwórnie mięsne lub masarnie chętniej korzystają z maszyn, które są w stanie przerobić nawet 2000 kilogramów mięsa w ciągu godziny.

Budowa wilka gastronomicznego

Przemysłowe maszyny do mielenia mięsa składają się z misy, podajnika ślimakowego, gardzieli oraz zespołu tnąco-rozdrabniającego. W tym ostatnim znajdują się noże, siatki oraz pierścienie, dzięki którym praca urządzenia przebiega płynnie.

W zależności od wybranego rodzaju noża oraz siatki można uzyskać różną konsystencję mięsa mielonego. Standardowy nóż składa się z czterech skrzydełek, jednak można go zastąpić modelem trzy- lub dwuskrzydełkowym. Natomiast siatki są dostępne o otworach ze średnicami od 2 do 5 milimetrów.

Wilki do mięsa – zasada działania

Praca wilka gastronomicznego rozpoczyna się w momencie umieszczenia mięsa w misie załadowczej. Stąd przy pomocy podajnika ślimakowego jest przenoszone poprzez gardziel do zespołu tnącego. Tutaj następuje mielenie oraz mieszanie surowca.

Podczas pracy z wilkiem do mięsa bardzo ważne jest zachowanie higieny. W tego typu maszynach mięso może pozostawać w zakamarkach lub w oczkach siatki. Po zakończeniu pracy należy dokładnie oczyścić urządzenie z wszelkich resztek.

Wilki do mięsa dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl

asantuariosc.com ptacjawnetrz.pl lthysaulttribe.com