Ciekawe

Kartony do ciast – różne wzory i funkcjonalności

56Views

Producenci opakowań do ciast, dostosowując swoje wyroby do konkretnych potrzeb sprzedawców, wykonują pudełka cukiernicze, które mają określone zadania. Są one różne w zależności od ich przeznaczenia oraz sposobu użytkowania. Inne opakowania cukiernicze są potrzebne do transportu i przechowywania, a zupełnie inne używa się do celów reprezentacyjnych.

Jakie opakowania cukiernicze przeznaczone są do transportu i przechowywania ciast?

Typowe kartony do ciast, służące tylko do przewożenia oraz przechowywania wyrobów cukierniczych najczęściej produkowane są z białego sztywnego kartonu, który jednak wygląda bardzo estetycznie. Tego rodzaju pudełka cukiernicze nie posiadają żadnych dodatkowych ozdobników, ich zadaniem jest ochrona słodkiej zawartości przed uszkodzeniem oraz wszelkimi zanieczyszczeniami.

W takich opakowaniach można także przechowywać ciasta w warunkach chłodniczych, a są one w pełni bezpieczne i zachowują walory smakowe oraz estetyczne. Po zużyciu opakowania w bardzo łatwy sposób można je złożyć i wyrzucić do pojemnika na papier.

W sprzedaży dostępne są także mocne i trwałe pudełka cukiernicze wykonane z przezroczystych tworzyw sztucznych. Takie pojemniki doskonale chronią ciasta z kremami, lukrami oraz innymi miękkimi elementami i dodatkami smakowymi przed wszelkimi zniekształceniami.

Jakie kartony do ciast używa się do pakowania ozdobnego?

Zupełnie inne opakowania do wyrobów cukierniczych niż w przypadku funkcji transportowych używa się do pakowania słodkości na różne okazje i okoliczności. U producentów dostępne są opakowania, które wyróżniają się ciekawymi zdobieniami, kolorami oraz kształtami.

Najpopularniejsze są kartoniki świąteczne, w które pakuje się tradycyjne wypieki związane z najbardziej znanymi i lubianymi świętami Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Wzory i kolory umieszczone na opakowaniach świątecznych doskonale harmonizują z tymi okazjami, dlatego sprzedawcy chętnie je wykorzystują do uatrakcyjnienia swoich wyrobów.

Bardzo powszechne obecnie są także specjalne kartony, służące do pakowania tortów oraz innych wyrobów cukierniczych, które są bardzo delikatne i posiadają różne ozdobne elementy. Aby takie produkty były dobrze zabezpieczone przez zniszczeniem misternych konstrukcji używa się specjalne opakowania, które skutecznie je chronią.